Rólunk

Attól lesz jó a bor, ahogy szeretjük a szőlőt

A gondossággal, szeretettel nevelt szőlő meghálálja az odafigyelést. Szőlőink vulkanikus talajon, Eger legszebb domborulatain, 170 hektáron teremnek.

Fehér és kék szőlőket termesztünk, amelyekből csak a legjobb minőség kerülhet a palackokba. Második generációs családi borászatként már több mint 50 éve készítünk borokat az ország egyik legszebb és legizgalmasabb borvidékén.

Filozófiánk

A családi hagyományok, a kultúra iránti elköteleződésünk adja filozófiánk alapját. Azzal is szeretnének hozzájárulni Magyarország borkultúrájának fejlődéséhez, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínáljuk. Hiszünk abban, hogy a szőlőművelés, a borkészítés és a kultúra összhangja nyomán ezt a különleges harmóniát képes közvetíteni minden egyes csepp bor, ami a poharunkba kerül.

STORY - Gergő

Sok egrihez hasonlóan, Soltész Gergő is már gyermekkorában testközelből megismerte a szőlőművelést. Igaz, akkor még csak a metszéssel, szürettel járó kemény fizikai munka jutott neki belőle. Akkoriban úgy gondolta, talán jobban szerepelne a pénzügyi pályán, így efelé vette az irányt, nem kevés szakmai sikerrel.

De ahogy az lenni szokott, egy tősgyökeres egri soha nem szakad el igazán a gyökereitől, így Gergő is engedett a szülőföld, és nem utolsó sorban, a kiváló egri borok hívó szavának. Először 2013-ban vállalt szerepet a több mint ötven éve működő pincészet irányításában, amelyet akkor édesapja vezetett. Két évvel később, 2015-ben költözött családjával Egerbe, hogy minden idejét a borászat fejlesztésének szentelhesse.

Igazi különlegességek

Néhány év múlva saját névvel, saját márkát hozott létre. A Soltész borok palackjai igazi különlegességeket rejtenek. Dűlőszelektált, egyedi hordóválogatások, melyek a legjobb éttermek, bárok, szállodaláncok polcain kaptak helyek, vásárolni pedig egyelőre csak a szépasszonyvölgyi BorzBárban lehet őket.

Ha pedig bárki arra kíváncsi honnan jött a piros melegítőfelsőben bicikliző kisember ötlete a palackra, kérdezze csak egyenesen Gergőt! Vagy inkább figyelje, ahogy a hétvégéken hasonló felszerelésben tekeri a kilométereket a Bükk csodás erdei útjain, ami kiváló programnak bizonyul nagyobb gyermekeivel is.

Örökség

Gergő számára külön öröm, hogy gyermekei – mind a négyen – végre látják is, hogy mivel foglalkozik az édesapjuk.

Velük egyébként már elkezdte az óvatos szocializációt, a szőlészetborászat mesterségének megszerettetését, hogy „majd 30 évesen maguktól ezzel akarjanak foglalkozni.” A szántóföldön, a kombájnon utazás azonban nem csak a gyerekeknek nagy élmény.